GENERASIKU BANGKITLAH


Teringat lagu bangkit yang sering berkumandang dicorong-corong radio, menjadi inspirasi kepada KAMZ untuk menulis lagi. KAMZ baru pulang bertemu adik-adik yang baru, bersemangat mereka ingin terlibat dalam persatuan dan gerakan Islam. Macam biasa, bagi orang tua banyaklah idea pandangan dan pengalaman, bagi orang muda, dalam benak fikirnya apa nak buat dan boleh ke buat macam tu?Banyak juga persoalan yang diutarakan sehingga keluar juga dari topik perbincangan. KAMZ diminta menyampaikan tajuk Konsep Ketuhanan Dalam Islam. Perbincangan tidaklah menjurus kepada tajuk secara ilmiah sehingga merujuk kepada konsep-konsep ketuhanan yang pernah mungkin kita pernah dengar atau belajar, kerana bagi KAMZ yang penting apa yang dia boleh bawa balik dan amalkan.

Permulaan perbincangan, ialah teroka diri. Bagaimana Islam kita? Jawapannya, kita warisi dari ibu ayah kita. Fahaman ini yang kita nak ubah. Nilai diri kita, bagaimana Islam kita? Iman kita? Ramai yang sukar untuk ungkapkan iman mereka itu bagaimana dan masih ramai yang terperangkap dengan soalan bala kita nak mati?

Inilah kerosakan generasi KAMZ. Islamnya dihujung tanduk, imannya rapuh bak kain tisu dan akhlaknya tidak terjelma dalam tindakan. Pesan KAMZ mudah (pesan memang mudah), iaitu TAUHID! Tauhid itu Tunduknya hati dengan kerendahan dan tiada yang lebih rendah dari tunduk kepada Allah. Tauhid itu Agungkan Allah dengan tiada yang lebih agung dari Nya. Tauhid itu Utamakan Allah dalam segala perbuatan dan tiada yang lebih utama dari Nya. Maka, Hadirkan Allah dalam amalan, Ingatlah Allah pada setiap masa, kerana Dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali. Generasiku, jika aqidah kita sejahtera, ibadah kita benar, maka tidak mustahil kita melihat generasi baru Salahuddin dan Muhammad Al-Fateh. Generasiku, bangkitlah!

No comments: