Perjuangan Mesti Diteruskan... Kita Yang Terbaik


Telah lama aku berkelana... hampir sepurnama rasanya...
Pelbagai rencah dunia telah ku tontoni dan telah aku perhatikan...
Aduh, aku mengeluh melihat semunya... Di mana aku dan siapa aku?
Allah Maha Kuasa atas segalanya...
Dalam aku tercari-cari arah ku, Allah telah menuntun aku untuk melihat satu persatu
Apa yang harus aku laku dan memainkan peran ku... Allah Maha HebatSetiap hari, setiap hati dan setiap mahu kita adalah kepada kekayaan dan kesenangan hidup, tapi pernahkah kita bertanyakan pada diri apakah erti kekayaan itu?


Dalam perjalanan aku di muka bumi Malaysia ini, keinginan ini semakin membuak-buak dalam hati... mencari kemahuan dan adakah ia dinaungi keberkatan? Mencari kekayaan adakah itu tuntutan kepada manusia seperti kita ini? Adakah kekayaan akan menjadikan aku senang dan berbahagia?


KEKAYAAH... KESENANGAN...


Rupanya... inilah belenggu terbesar kita, belenggu dalam jiwa setiap manusia... Carilah kekayaan agar dapat berbakti lebih baik kepada agama... Siapakah yang berkata-kata sebegini? Hati dari pintu kebaikan atau hanya alasan yang diada-adakan? Jadi, bila tidak kaya adakah kita tidak perlu mengorbankan diri kita untuk agama?


Allah, Maha Hebatnya persembahan-Mu pada mataku...
Percayalah... kekayaan tidak dapat memberikan ketenangan hati...
Kekayaan tidak dapat menyediakan kebahagiaan...
Kekayaan tidak menyembuhkan penyakit...
Kekayaan bukan segalanya dalam hidup ini...
Tetapi erti kekayaan adalah apabila kita sudah merasa cukup, senang dan tenang dengan apa yang ada di dunia ini untuk kita...


Kekayaan bererti Alhamdulillah yang kita ungkapkan bukan kerana kita telah kenyang menjamah makanan tetapi kerana punya nikmat untuk merasai makanan... Alhamdulillah mendahului segalanya.. Allhamdulillah setiap masa dan ketika... Adakah ini perilaku kita?


Allah lebih suka ibadah seorang yang kaya, sihat tubuh badannya... tetapi tahukah kita apa pengorbanan yang perlu kita lakukan untuk menjadi kaya? Pernahkah kita terfikir bahawa kekayaan adalah ujian yang besar untuk hambanya? Pernahkah kita terfikir apakah balasan yang diinginkan Allah daripada mereka yang kaya?


Buangkanlah belenggu kekayaan ini daripada hati kita. Kerana kekayaan akan membawa kepada pengaruh ketamakan. Belajarlah bersedekah tatkala kita miskin kerana ini akan mengurangkan rasa tamak dalam diri kita. Kekayaan juga akan menjadikan manusia itu lupa bahawa rezeki adalah datangnya dengan izin Allah kepada mereka yang berusaha dan ia boleh dihilangkan dalam sedetik masa sahaja.


Kekayaan perlu dicampakkan, wang ringgit bukan tuhan dalam hati kita wahai pejuang, tetapi ALLAH yang mesti bertakhta dalam hati. Apa yang tidak mampu dilakukannya kepada kita. Tenanglah wahai umat Muhammad... kembalikan hati kita hanya untuk Allah... Lakukan segalanya untuk Allah, nescaya Allah pasti akan bersama dengan kita.


Bekerja bukan untuk duit tetapi kerana bakti yang hendak dicurahkan.
Bekerja bukan kerana pangkat, tetapi untuk memastikan amanah terlaksana.
Bekerja bukan untuk kemasyhuran, tetapi kerana ia adalah tanggungjawab ummat untuk kita.
Bekerja bukanlah kerana itu adalah pekerjaan, tetapi kesempatan untuk kita memanfaatkan masa hidup kita untuk ummat.
Bekerja bukan menghabiskan tugasan, tetapi melengkapkan tugas sesempurna yang mungkin...


Kerana itu ingatlah... Ummat perlukan yang terbaik dari kita...
Manusia dengan tinggi ilmunya, maka banyaklah tanggungjawabnya...

No comments: