JANGAN SAMPAI HATI JADI BATU

'Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan.' (Al-Baqarah 2:74)


Apabila diperintahkan kepada orang-orang Yahudi pada zaman Nabi Allah Musa untuk melakukan penyembelihan sapi betina, maka mereka telah memperbanyakkan soalan untuk mengenalpasti sapi betina itu sehinggakan mereka sendiri hampir gagal memenuhi perincian yang diberikan Allah mengenai sapi betina itu. Allah Maha Tahu apa yang tersembunyi di dalam hati mereka.

Maka Allah gambarkan hati mereka, yang juga di dalam diri kita ada hati, keras seperti batu. Batu sifatnya keras namun padanya dapat dilalui air dan mungkin terbit darinya mata air. Namun, hati yang keras itu disebabkan oleh keengganan manusia mentaati perintah Allah s.w.t. Melakukan apa yang ditegahnya walaupun kecil dan meninggalkan apa yang diperintahkannya walaupun ringan.

Maka, inilah punca atau sumber yang merosakkan hati. Dek kerana hati, manusia sakit hati, makan hati, iri hati dan jika sekiranya kita berhati-hati, makan kita akan menjadi buah hati, permata hati kepada siapa sahaja yang menghampiri dan mengenali. Keras hati orang Yahudi pada zaman Nabi s.a.w tidak terkata, tetapi harus kita ingat, itu hati mereka, dan hati kita, kitalah yang jaga. Jangan sampai hati jadi batu, hilang rasa terputus talian komunikasi dengan Allah s.w.t.

No comments: