INGATLAH AKAN DATANGNYA KEMATIAN


Allah s.w.t. itu Maha Kaya. Pendidikan atau tarbiyah Allah s.w.t. itu serba sempurna. Ketika sibuk kita semua membuat persiapan menjelang hari kemenangan umat Islam, KAMZ diingatkan tentang kesuntukan masa dengan kehidupan yang serba sederhana ini. Sukar untuk diungkapkan dengan lidah, namun di dalam hati, KAMZ amat merasa rendah diri dan sayu, jika saat untuk KAMZ ini tiba pada bila-bila masa. Hari Selasa, 14 Ogos 2012 bersamaan 25 Ramadhan 1433H, KAMZ mendapat perkhabaran kematian datuk saudara KAMZ di Hospital Sungai Buloh selepas hampir 3 minggu terlantar koma kerana kemalangan motorsikal.


Hari ini, 17 Ogos 2012 bersamaan 28 Ramadhan 1433H, KAMZ mendapat berita kematian isteri kepada Haji Rafai WADAH dan ABIM Kuala Selangor. Dari Allah kita datang dan kepada Allah kita pasti kembali. Ya Allah, peringatan ini amat penting untuk kita semua, dan buat ahli keluarga terdekat redhailah pemergian mereka kerana Allah s.w.t. pasti menyediakan sesuatu yang terbaik untuk mereka. Masa kita bila pula? Kita tahu tarikh lahir kita tetapi hari kematian kita dirahsiakan semoga kita sentiasa membuat persiapan yang secukupnya.


Dikisahkan ketika Allah mencipta Al-Maut (kematian) dan menyerahkan kepada Izrail, maka berkata malaikat Izrail, “Wahai Tuhanku, apakah Al-Maut itu?” Maka Allah menyingkap rahsia Al-Maut itu dan memerintah seluruh malaikat menyaksikannya. Setelah seluruh malaikat menyaksikan Al-Maut itu, maka tersungkurlah semuanya dalam keadaan pengsan selama seribu tahun. Setelah para malaikat sedar kembali, bertanyalah mereka, “Ya Tuhan kami, adakah makhluk yang lebih besar dari ini?” Kemudian Allah s.w.t. berfirman; “Akulah yang menciptakannya dan Akulah yang lebih agung daripadanya. Seluruh makhluk akan merasakan Al-Maut itu.”

Kemudian Allah memerintahkan Izrail mengambil Al-Maut. Walau bagaimanapun, Izrail khuatir jika tidak terdaya untuk mengambilnya sedangkan Al-Maut lebih agung daripadanya. Kemudian Allah memberikannya kekuatan, sehinggalah Al-Maut itu menetap di tangannya. Malaikat Izrail diberi kemampuan yang luar biasa oleh Allah hingga barat dan timur dapat dijangkau dengan mudah olehnya.

Baginda Rasullullah s.a.w. bersabda, “Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.”

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi, “Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail. Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang disekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya.”

Sahabat yang dirahmati Allah s.w.t.. Semoga ini dapat menjadi pengajaran dan peringatan kepada kita. Menangislah kerana dosa yang kita lakukan kerana seluruh anggota kita telah pula menangis. Apabila rambut hitam menjadi putih maka itu petanda ia menangis. Apabila tubuh menjadi sakit-sakit maka itu petanda ia menangis dan apabila mata, telinga sudah mula kabur dan berat maka tika itu ia sudah mula menangis. Bila lagi kita akan menangis?

No comments: