PERBAIKI DIRI SELEPAS RAMADHAN


Alhamdulillah, perjuangan kita semakin sukar dan perjalanan kehidupan bertambah mehnah dan fitnahnya. Sepanjang Ramadhan yang lalu, kita diberikan ruang yang luas oleh Allah s.w.t untuk memperbaiki diri serta berusaha untuk berjihad menentang hawa nafsu tanpa sebarang gangguan daripada iblis dan syaitan laknatullah.

Namun, berapa ramai dikalangan kita, apabila masuk sahaja 1 Syawal, syaitan dan iblis terus bertandang dan merosakkan iman yang berusaha dibina sepanjang 30 hari Ramadhan. Allah s.w.t sentiasa mahukan kita menjadi ummat yang terbaik dan sentiasa memperbaiki diri. Kekalkanlah segala aml kebaikan Ramadhan, dan usahlah ia dirosakkan dengan mudah. Firman Allah s.w.t dalam surah Al-Furqan ayat 70 hingga 71;

(70) “Kecuali orang yang bertaubat dan beriman serta mengerjakan amal yang baik, maka orang-orang itu, Allah akan menggantikan (pada tempat) kejahatan mereka dengan kebaikan; dan adalah Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (71) Dan sesiapa yang bertaubat serta beramal soleh, maka sesungguhnya (dengan itu) ia bertaubat kepada Tuhannya dengan sebenar-benar taubat.”

Marilah kita berusaha untuk memperbaiki diri kita melalui taubat yang sebaik-baiknya. Ruang dan peluang yang Allah berikan kepada kita untuk terus hidup, segarkanlah dengan segala amal kebaikan, perbanyakkan ia dan marilah kita berusaha untuk menjauhkan diri dari melakukan dosa dan mendatangkan kemurkaan Allah. Pilihlah yang terbaik agar kita disenangi ummat manusia serta semua hidupan di langit dan di bumi. Sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Muslim yang bermaksud; “Demi yang diriku ada di tangan-Nya, sekiranya kalian tidak berdosa, maka Allah benar-benar akan mematikan kalian, lalu Dia mendatangkan sesuatu kaum yang berdosa, lalu mereka memohon ampun kepada Allah, maka Allah pun mengampuni mereka.”

Inilah peluang yang Allah berikan kepada kita. Kehidupan. Selagi hidup, ia bermakna masih ada peluang untuk membuat kebaikan dan amal soleh, serta peluang untuk bertaubat. Sekiranya Ramadhan yang lalu adalah yang terakhir buat kita, janganlah abaikan solat kita yang paling hampir untuk kita. Ramadhan yang terlepas, tidak dapat dikembalikan, tetapi ruang solat setiap 5 waktu adalah peluang yang terbaik untuk kita semua. Allah s.w.t itu ialah al-Ghaffar, al-Afuwwu, ar-Rahim dan at-Tawwab. Firman Allah s.w.t di dalam Al-Quran Al-Karim;


“Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang yang kafir itu, jika mereka berhenti (dari kekufurannya), nescaya akan diampunkan dosa mereka yang telah lalu, dan jika mereka kembali lagi (ingkar maka Kami akan menyeksa mereka), kerana sesungguhnya telah berlakulah kebinasaan orang-orang (yang kufur ingkar) dahulu kala.” (Al-Anfal: 38)

Begitulah peringatan dari Allah buat kita semua. Berazamlah bermula dari hari ini, tika kita semua diingatkan bahawasanya, tertegaknya Islam atas 5 kerukunan, bermula dengan syahadah yang perlu kita sentiasa perbaharui. Kemudian, datangnya perintah solat 5 waktu yang mana ia membezakan kita dengan golongan kafir. Seterusnya berpuasa yang telah kita lepaskan, zakat yang wajib untuk kita langsaikan. Ia merupakan tuntutan dan tanggungjawab kepada muslim yang lain serta menunaikan haji hanya bagi mereka yang berkemampuan. Selepas Ramadhan, fokuslah diri kita [1] kepada pemeliharaan dan pemuliharaan syahadah serta [2] menegakkan tiang agama dalam diri dengan menjaga solat kita. Bersamalah kita ‘TUNE’ diri kita.
Penulis juga adalah;
Perunding Utama Latihan dan Motivasi IQ Class Management (http://iqclassmanagement.blogspot.com)
Bendahari Agung Briged Bakti Malaysia
Setiausaha ABIM Negeri Selangor (http://abimselangor.blogspot.com)
Yang Di Pertua ABIM Cawangan Kuala Selangor (http://abimdks.blogspot.com)


No comments: