MARI KITA FIKIRKAN, LAYAKKAH KITA?


Ramadhan adalah medan bermuhasabah, beringat dan menambah baik amalan kita. Ini tidak bermakna kita berhenti dalam urusan kerja dakwah seharian. Sebagai seorang pendakwah yang bercita-cita besar untuk menyebarkan Islam dan mengangkat kalimah AL-HAK kepada masyarakat setempat, muhasabah merupakan satu elemen yang paling utama dalam memastikan keberlangsungan cita-cita serta pencapaian matlamat adalah tepat. Muhasabah merupakan cara terbaik untuk melihat dan menilai sejauh mana kita sebagai manusia, dan pendakwah terlibat dengan jemaah dan adakah jemaah kita ini juga memenuhi kriteria sebagai Gerakan Islam.


Peranan Gerakan Islam
Peranan gerakan Islam adalah membawa manusia untuk mengabdikan diri kepada Allah s.w.t sama ada secara individu atau secara berjemaah dengan berusaha menegakkan yang hak bersumberkan Al-Quran dan As-Sunnah. Menegah kebatilan dan menjauhi segala amalan yang ada keraguan dan dosa.


Ciri-ciri Umum Gerakan Islam
a. Ia haruslah bersifat rabbaniyah, merujuk kepada segala amal menurut Al-Quran dan Sunnah.
b. Sepatutnya ia bersifat tersendiri, tidak meniru orang lain atau hanya mengikut perintah dan cakap-cakap orang lain.
c. Membawa kemajuan. Bermakna mengalami perubahan atau menjadi lebih baik dari sebelumnya dalam setiap konteks perilaku peribadi dan gerakan secara umumnya.
d. Gerakan yang syumul. Tidak menjurus kepada beberapa aspek sahaja untuk berdakwah.
e. Menjauhi perselisihan masalah fiqh. Menyeru umat untuk melihat setiap permasalahan kepada perkara pokok bukan pecahan atau perselisihan pendapat semata-mata.


Ciri-ciri umum Gerakan Islam
1. Menjauhi pengaruh kuasa politik.
2. Beransur-ansur dalam gerak langkah. [1] pengenalan, [2] pembentukan dan [3] perlaksanan.
3. Mengutamakan kerja dari propaganda.
4. satu perjalanan yang jauh dan sukar.
5. Amal terus terang, tanzim dirahsiakan.
6. Pengasingan jiwa dari kerosakan akhlak dll.
7. Matlamat tidak menghalalkan cara.


Persiapan gerakan
1. Iman
2. Jihad


Mari kita nilai bersama diri kita di dalam persatuan yang kita sinonimkan dengan jemaah ini. Dimanakah kita? Tercapaikah kita sebagai sebuah gerakan islam atau sekadar persatuan yang dimasuki oleh sesiapa sahaja tanpa ada roh di dalamnya? Catatan ini hasil rujukan buku apa ertinya saya menganut Islam yang sepatutnya menjadi rujukan utama usrah adik-adik yang ditahap pengenalan. Persoalan ini terus bermain diminda yang berfikir. Apa lagi yang harus dilakukan dan diperjuangkan. Apabila hati kata tidak mahu, masakan tubuh beraksi seakan mahu. TUNE-lah diri kita.11 Ogos 2010
Kuala Selangor, Selangor Darul Ehsan

No comments: