Belajar Perkara Baru di Cherating

JOST WAGNER

Jost Wagner? Wah, tidak pernah terlintas difikiran yang saya akan menghadiri sebuah latihan yang diisi oleh fasilitator dan jurulatih berpengalaman sebegini. Sangat teruja apabila diberitahu bahawa saya dijemput untuk menghadiri latihan ini. Pada peringkat permulaannya agak berdebar-debar juga. Boleh ke saya pergi? Mengikut maklumat yang diterima, beliau ini berasal dari Jerman. Inilah yang dikatakan peluang dan ruang yang Allah bukakan untuk saya terus melangkah dan memperbaiki diri menjelang tahun 2010.

Inilah buktinya, apabila kita berniat dan berazam untuk memperbaiki diri, Allah pasti dengar kerana Allah tidak pernah tidur apatah lagi lupa yang hanya manusia mempunyai sifat ini. Ruang dan peluang ini saya garap dengan harapan akan ada ilmu baru yang akan diperolehi dan dikongsikan dengan rakan-rakan yang lain. Ternyata, masa yang ada terlalu singkat rasanya dan apa yang paling utama yang harus dipunyai dan dipelajari dari Jost Wagner ini ialah MERENDAH DIRI.

Penyertaan adalah seramai 20 orang sahaja. Tidak ramai. Ini menjadikan perbincangan, sesi dan aktiviti lebih menarik dan menyeronokkan. Hadir bersama, jurulatih-jurulatih lain yang hebat-hebat belaka. Jika bukan pelajaran yang saya bawa pulang, adalah amat rugi sekali. Selain dari itu, peringatan yang perlu sentiasa berada di awal tindakan adalah PERANCANGAN DAN KESUNGGUHAN dalam melakukan apa sahaja. Sentiasa jadikan diri kita ini yang terbaik dan TERIMA SEBARANG TEGURAN dan TERBUKA.

BERSAMA DR. PIM

Keutamaan bagi saya pula adalah, setiap ilmu perlu dikongsikan. InsyaAllah, jika ada ruang di blog saya ini, akan saya catatkan apa yang telah saya terima daripada latihan bersama Jost Wagner ini. Sesi pertama beliau, sebagai aktiviti pemecah bendungan (ice-breaking) beliau memperkenalkan satu aktiviti yang dipanggil 'Speed Dating With Life Concepts'. Kami hanya berkesempatan mempelajari 4 aktiviti yang kesemunya menjurus kepada bentuk perbincangan yang aktif dan ia amat baik untuk menggalakkan sesuatu perbincangan untuk kelompok dewasa.

Aktiviti pertama yang diperkenalkan adalah 'Timeline'. Ia aktiviti yang cukup sesuai digunakan untuk mencari persefahaman dan keseragaman sebelum diteruskan dengan apa-apa perbincangan yang besar. Ini merujuk kepada keadaan kelompok yang datangnya dari pelbagai latarbelakang.

BERSAMA SALAH SEORANG SENIOR JUGA JURULATIH BERPENGALAMAN (TEMBUN GHANI)

Aktiviti kedua pula diterukan dengan aktiviti 'World Cafe'. Menurut Jost Wagner, aktiviti ini telah lama diperkenalkan. Tetapi pelik juga, ramai dikalangan kami yang tidak tahu. Bahkan menurutnya, telah ada buka yang diterbitkan menulis tentang 'World Cafe'.

Aktiviti ketiga pula adalah 'Fishbowl'. Ramai dikalangan kami yang telah mengikuti dan memahaminya. Namun, saya tidak pernah melihatnya walaupun kerapkali mengetahui dan mendengarnya. Jadi kali ini, ia lebih jelas bahkan disuluhkan.

Manakala, aktiviti yang terakhir diperkenalkan adalah aktiviti 'Caravan'. Ia juga menarik dan saya rasa ia perlu diketengahkan dan pastinya ia amat sesuai untuk membincangkan beberapa masalah yang berkaitan dengan organisasi. 'Caravan' merupakan aktiviti yang diperkenalkan sendiri oleh Jost Wagner dan ia amat memberangsangkan. Saya pulang dengan pelbagai perkara yang bermain di dalam benak fikiran ini. Semoga semua ini akan dapat saya gunakan sedikit demi sedikit dan dijadikan salah satu pendekatan yang berkesan. Belajar lagi.

KENANGAN BERSAMA

No comments: