LUPA YANG DIINGATKAN (Bahagian 1)Sepanjang perjalanan karier saya bersama IQ Class Management di dalam bulan November 2009. Pelbagai pengalaman dan pengajaran yang ingin saya kongsikan bersama para pembaca sekalian. Sungguh tidak disangka-sangka kerana setiap yang berlaku itu punya pengajaran dan ianya adalah peringatan yang sering kita lupakan.

LUPA. Itulah permulaan perkataan yang bermain difikiran saya sebelum memulakan penulisan ini. Mengapa lupa? Susah juga nak diterangkan tetapi ia punya cerita yang terang serta jelas. Bagi saya dan rakan-rakan di IQ Class Management, ia adalah suatu peringatan kepada setiap nikmat dan kejadian pemberian Allah kepada kita. Maka beringatlah wahai teman-teman, kita akan lupa untuk diberikan peringatan oleh Allah.Apabila kami memulakan perjalanan bersama menuju ke Cherating pada 26 Oktober 2009. Ketika itu hati kami berdebar-debar kerana akan berhadapan dengan peserta yang merupakan warga TUDM berpangkat Flight Sarjan hinggalah Pegawai Warren 1. Macam-macam yang dibincangkan. Bahkan ada juga telahan teman-teman yang menyatakan rasa bangga bahawasanya kita dah sampai ke peringkat ini, betul-betul tidak disangka. Perjalanan program lancar dan memberangsangkan. Keyakinan diri kami semakin tinggi sehingga hadir dalam benak hati dan fikiran yang pelbagai. Mulalah mulut merancang tanpa akal menuntun sedangkan apa yang dirancang semuanya belum ada di depan mata. Angan-angan.

Kami pun bertolak pulang ke Kuala Lumpur pada 29 Oktober 2009 dengan hati lapang dan gembira sambil ketawa besar sepanjang perjalanan. Pelbagai yang dibincangkan. Cita-cita besar dan ingin mengumpul kekayaan. Apabila saya tiba di rumah Kuala Selangor, dengan penuh semangat yang ada, terus mengemas kereta kerana untuk persiapan esoknya saya akan bergerak pula ke Sungai Congkak untuk bersama pelajar-pelajar Sekolah Rendah Islam (SRI) Seremban.

Wah, alangkah terkejutnya saya apabila mendapati komputer bimbit tiada! Saya telefon teman-teman sekiranya ada bersama mereka tetapi hampa. Hati saya berbisik, mungkin perlukan komputer bimbit yang baru. Isteri saya mencadangkan agar ditelefon hotel di Cherating semula. Saya berusaha mendapatkan nombor telefon dan menghubungi mereka. Sambil tersenyum saya meletakkan telefon bimbit saya dan ternyata, kami tertinggal komputer riba di sana. Hati saya lega bercampur gusar kerana perlukah saya ke sana semula untuk mengambilnya? Jawapannya ya. Saya dan isteri saya bertolak ke Cherating pada 3 November 2009.

Allah telah memperingatkan kami bahawasanya, DIA-lah pemberi nikmat dan setiap nikmatnya itu adalah pinjaman. Maka janganlah sekali-kali kita lalai kepadanya atau lupa kepada pemberiannya. Kegembiraan yang sebenar harus hadir dengan rasa syukur dan berterima kasih kepada-NYA kerana setiap ruang, peluang, masa dan pilihan yang terbaik disediakan kepada kita, hanya perlu kita ingat dan kenangkan sentiasa.

Kamarul Azami bin Mohd Zaini
29 November 2009

No comments: