Alhamdulillah

KURSUS KEPIMPINAN ISLAM (PEGAWAI) SIRI 1/2009


Salam buat sahabat-sahabat pembaca dan rakan-rakan seperjuangan.

Alhamdulillah, saya bersyukur kepada Allah s.w.t kerana telah memberikan keizinan untuk sekali lagi saya bersama dengan anda semua dilaman sesawang blog yang saya karang ini. Peluang untuk berada di laman sesawang ini menjadikan saya lebih merasai kesyukuran dan nikmat yang mungkin tidak dapat dikecapi oleh orang lain. Masa yang saya ada untuk menyebarkan risalah Allah dengan sebaiknya walaupun ia tidak sedikitpun akan mengurangkan tanggungjawab saya sebagai seorang lelaki yang berusaha untuk menjadi seorang da'ie.

Agak lama juga semenjak berhari raya, blog ini tidak digerakkan, dan dah sampai masanya untuk memulakannya semula.

Pada 12 Oktober 2009 yang lalu, saya bersama rakan-rakan sepasukan, En. Mi, En. Jo dan En. Zaki telah bergerak bersama-sama ke Hotel De Palma Sepang bagi melaksanakan tanggungjawab agama disamping berusaha untuk mencari nafkah yang diberkati Allah. Kami telah bersama 19 orang pegawai-pegawai TUDM yang terdiri daripada mereka yang berpangkat Leftenan sehinggalah yang berpangkat Mejar.

Program selama 4 hari 3 malam itu diberi nama Kursus Kepimpinan Islam. Ia merupakan sabuah program permulaan yang telah diusahakan dan diberikan idea oleh Markas Pendidikan dan Latihan Udara. Perjalanan program amat memberangsangkan dan kami telah menerima respon yang amat baik dari para peserta.

Kursus ini juga telah dibantu untuk menjayakannnya oleh 2 penceramah dan pentazkirah iaitu;
1. Cikgu Sidek Baba
2. Tuan Haji Ahmad Azam
3. Cikgu Radin Imaduddin dan
4. Tuan Haji Sirajuddin

Segala usaha ini perlu diteruskan dan program sebegini sewajarnya menjadi keutamaan dalam sistem pertahanan negara. Kami juga menerima pelbagai pandangan untuk diperbaiki diantaranya dari sudut perlaksanaan, aktiviti tambahan dan yang paling menyebabkan kami terharu, ramai juga yang mengharapkan agar program ini dijalankan lebih dari jangkamasa yang ada sehinggakan 2 minggu.

Ini pengalaman baru kami dan kami mengharapkan ia mendapat keberkatan Allah, baik dari rezeki, apa yang kami sampaikan dan juga hubungan antara kami dan peserta yang mengikuti kursus ini. Semoga Allah merahmati kita semua.

No comments: