Program Motivasi Belajar dan Keibubapaan

Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar seperti yang dikehendaki. Segala urusan telah dipermudahkan dan diberikan perhatian sebaik mungkin. Syukur kepada Allah dan terima kasih kepada Jo, Daus, Syamel, Dhila dan Yaya yangtelah turut membantu dalam menjayakan persembahan program yang lalu.


Di Sekolah Kebangsaan Taman Puteri, pelajar yang menunggu tidaklah ramai tetapi timbul juga kegusaran dan kerisauan apabila diingatkan guru Cikgu Nasibah tentang isu sensitif penggunaan perkataan Allah. Pelbagai persoalan timbul dan mula rasa tidak pasti dalam suasana ingin melakukan yang terbaik.


Tepat jam 8.00 pagi kami bermula dengan sesi ceramah dan bengkel Belajar cara Belajar SMART yang dimulakan oleh aku sendiri dan diikuti dengan Dhila. Terasa betul berumurnya aku ni kerana terasa terlalu jauh dengan adik-adik peserta. Tetapi umur bukan alasan kerana cikgu-cikgu di sana jauh lebih senior dari aku.

Kemudian aku meneruskan sesi dengan ibu bapa. Masa diberikan 1 jam sahaja, tetapi aku ni tidak berdisiplin dan telah memakan masa hampir 1 jam 45 minit. Tetapi inilah masa untuk aku mengenalpasti keadaan dan situasi bersama ibu bapa berhubung beberapa isu yang disebutkan. Dari program ini sekali lagi dapat dihimpunkan dan disimpulkan bahawa;


1) Apa sahaja usaha dakwah yang dijalankan tidak lain dan tidak bukan ialah untuk memberitahu semua umat bahawa Allah itu Tuhan yang Esa dan Tuhan semesta alam, maka tidaklah salah sekadar untuk menyebutnya. Tetapi sesuaikan isi kandungan dan perbincangannya.


2) Jika kita hanya ingin memenuhi keperluan dan keinginan manusia, maka ia adalah mustahil bahkan Allah akan serahkan nasib kita kepada manusia, tetapi jika kita penuhi permintaan Allah semata-mata mengharapkan keredhaan Allah, maka Allah akan mudahkan tugas kita.


3) Guru yang terbaik ialah guru yang prihatin terhadap anak bangsanya. Fasilitator yang baik ialah mereka yang ingin menyampaikan segala apa yang mereka tahu kepada anak bangsanya dan seorang jurulatih yang baik ialah seorang yang sedaya upaya memberikan kefahaman dan pengalaman berharga untuk dikongsi bersama pendengarnya. Apapun, keikhlasan adalah tunjang dalam mendidik, mengajar dan memperingatkan orang lain. Bagaimana kita ikhlas?


TUNE-lah diri kita.


2 comments:

RAHMADSYAH said...

Luar biasa pak...

Hopefully what was you do, it brings a different for trainee. And their life become more success and usefull life...

Ciptaan Terhebat said...

Terima kasih pak...

Saya cuma mengharap agar apa yang saya perkatakan akan diperingatkan semula kepada saya apabila tiba hari saya terlupa pak...

saya juga harapkan atas usaha yang sedikit ini memberikan natijah yang besar buat mereka